Wednesday, December 8, 2010

Hargai apa yang kita ada.


Pada suatu hari di sekolah, seorang murid bertanya pada guru. Ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

Pelajar:"cikgu, mcm mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebgai orang yang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nk berkekalan?"

CIKGU: "ok kamu ikut ape yg saya suruh. Kamu pergi ke padang. Kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput depn kamu. Pilih yg PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali. Dan petik rumput yg PALING cantik, bawa ke kelas"

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya. Cikgu bertnya, kenapa tiada rumput yg diplih?

PELAJAR:"Tadi masa saya berjalan,saya carilah rumput yg paling cantik.Memang ade bayank yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik, maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yg paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai dipenghujung padang, saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mugkin ada di antara yg di belakang saya tadi rumput yg paling cantik tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yg saya boleh petik."

CIKGU:"Ya, itulah jawapannya. Maknanya apabila kita telah berjumpa dgn seseorg yg kita sayang, janganlah kita mencri lg yang lebih baik dari itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Sem0ga yang berlalu tidak berulang lagi. Dan ingatlah 0rang yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik. Maupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails